Alle fietsen gratis bezorgd
Winkels in Nederland en Belgie
Klanten geven ons een 8
0
Elektrische Fietsen Sportieve fietsen Stadsfietsen Accessoires Winkels Service
Terug Type e-bike > Alle elektrische fietsen Elektrische damesfietsen Elektrische herenfietsen Elektrische mountainbikes Elektrische plooifietsen E-Steps Motorpositie E-bikes met voorwielmotor E-bikes met middenmotor E-bikes met achterwielmotor Merken motoren Bosch Bafang Shimano Steps Overig E-bikes tot €999 euro Keuzehulp Waarom Matrabike? Top 3: elektrische fietsen Vogue Dina N7 Stokvis Urbans N3 Vogue E-bike Steps
Terug Type sportieve fietsen > Alle sportieve fietsen Elektrische mountainbikes Mountainbikes Koersfietsen Hybride fietsen Transportfietsen Kinderfietsen Aantal versnellingen 0 t/m 3 versnellingen 3 t/m 8 versnellingen 9 t/m 27 versnellingen > 27 versnellingen Overig Nieuw Keuzehulp Waarom Matrabike? Top 3: sportieve fietsen Romet Mustang M4 29" 2.0 Romet Huragan 1 2.0 Romet Symfonia 1.0
Terug Type stadsfietsen > Alle stadsfietsen Damesfietsen Herenfietsen Sportieve stadsfietsen Transportfietsen Kinderfietsen Omafietsen Opafietsen Plooifietsen Overig Nieuw Keuzehulp Waarom Matrabike? Top 3: stadsfietsen Romet Orion 6S Romet Sonata 2.0 Vogue Elite Plus N7 Gent
Terug Uitrusting Bidons / Houders Binnenbanden Fietstassen Fietsmanden / Kratten Fietszadels Fietsstandaards Fietspedalen Veiligheid Fietshelmen Fietssloten Fietsverlichting Kinderen Fietsstoeltjes Kinderfiets Onderdelen Overig Fietscomputers Fietsgereedschap Fietsonderhoud Fietspompen Spatborden Voordragers Display
Terug Nederland Matrabike Testcenter Waalwijk België Matrabike Reet (BE) Matrabike Sint Martens Latem (BE)
Terug Snelle hulp Framemaat berekenen Veel gestelde vragen Bestelling Bestelprocedure Betaal opties Bezorging Retour procedure Matrabike Over ons Contact Blog Overig Fietsplan Garantie Klacht aanmelden Montage handleiding
9 Tips voor de aankoop van een elektrische fiets

9 Tips voor de aankoop van een elektrische fiets   

   9 Tips bij de aankoop van een elektrische fiets

De elektrische fiets, ook wel E-bike genoemd, is steeds populairder aan het worden. Door de ondersteuning die een elektrische fiets biedt bij het trappen wordt de fiets in vele gevallen ineens een interessante vervanging van de auto. Afstanden tot 20 tot 30 kilometer zijn ineens een peulenschil voor elke fietser. Een steuntje in de rug wanneer je bergop fietst, een duwtje in de rug bij tegenwind, ondersteuning bij het optrekken, deze voordelen maken het fietsen op een elektrische fiets een stuk aantrekkelijker in vergelijking met een normale fiets zonder ondersteuning. Elektrische fietsen heb je in vele verschillende vormen, maten en prijsklassen, van mountainbike tot moederfiets, van toerfiets tot stadsfiets. Voor alle fiets modellen zijn er op dit moment uitstekende elektrische alternatieven verkrijgbaar.

De aankoop van een elektrische fiets is een flinke investering. In het aankoopproces ontvangen wij van onze klanten vaak dezelfde vragen. Om de oriëntatie te vergemakkelijken hebben wij daarom een lijst opgesteld met 9 tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische fiets

Bekijk onze elektrische fietsen

1. Actieradius van de elektrische fiets

Bedenk goed waar je de elektrische fiets voor wilt gaan gebruiken. Wil je elke dag naar je werk fietsen? Wil je lange toertochten gaan maken? Gebruik je de fiets grotendeels voor korte ritjes naar de supermarkt of familie? Elke vorm van gebruik heeft andere eisen die je aan de fiets, en vooral de aandrijfmotor, zou moeten stellen. In het algemeen geldt dat je voor korte stukjes beter af bent met een fiets waarvan de accu een kleine actieradius (afstand met ondersteuning van de accu) heeft. Dit is vaak goedkoper omdat de accu het duurste onderdeel van een elektrische fiets is, en de fiets is meestal lichter dan een E-bike met een grote actieradius. Hetzelfde geldt andersom, wil je vooral lange toertochten maken, zoek dan een model uit waarvan de actieradius juist groter is, zodat je de volledige tocht gebruik kunt maken van de trap ondersteuning. Fiets je veel in heuvelachtig terrein? Let dan vooral op het vermogen van de motor van de elektrische fiets. Hoe hoger het vermogen, hoe beter de E-bike je kan ondersteunen wanneer je bergop rijdt.

De actieradius van een elektrische fiets is afhankelijk van de volgende omstandigheden:

  • Het trapondersteuning niveau.(meer ondersteuning zorgt automatisch voor minder kilometers)
  • De windkracht
  • De bandenspanning
  • De snelheid
  • Het gewicht van de bestuurder
  • De ondergrond, glad asfalt of zandweg.
  • Het rijgedrag
  • Leeftijd van de accu

Meer informatie over de actieradius van een elektrische fiets vindt u hier

2. Ondersteuning van de E-bike

De ondersteuning bij een elektrische fiets komt in verschillende varianten. Over het algemeen zijn er twee soorten ondersteuning te onderscheiden.

1. Rotatie ondersteuning
Wanneer je begint met fietsen herkent de motor de beweging en zal deze direct ondersteuning gaan bieden. De ondersteuning blijft continue gelijk zolang je blijft trappen. Op sommige E-bikes zijn er verschillende programma's aanwezig, van een minimale ondersteuning tot een ruime trap ondersteuning. In principe maakt het bij deze vorm van ondersteuning niet uit hoe hard je zelf trapt, de ondersteuning blijft gelijk.

2. Trapkracht ondersteuning
Hoe meer kracht jij op de pedalen uitoefent, hoe meer ondersteuning de elektrische fiets je zal geven. De kracht wordt gemeten door een sensor, en deze zorgt ervoor dat de E-bike meer ondersteuning biedt wanneer je veel kracht uitoefent. In de praktijk komt dit erop neer dat de E-bike meer ondersteuning biedt wanneer je een viaduct of heuvel op rijdt. De druk op de pedalen neemt toe, en zo ook de ondersteuning. De motor van een E-bike geeft ondersteuning tot een snelheid van 25 km/h. Hierboven mag de motor geen ondersteuning meer bieden, aangezien de elektrische fiets dan volgende de wet zou vallen in de categorie bromfiets.

3. Accu positie

De accu kan bij een elektrische fiets op verschillende plaatsen gemonteerd zijn. De positie van de accu bepaald voor een groot deel de balans van je fiets, aangezien de accu een zwaar onderdeel van je E-bike is. In de meeste gevallen zal de accu verwerkt zijn in de bagagedrager, en de aandrijfmotor in de voornaaf. Dit zorgt voor een goede gewichtsverdeling. In andere modellen (vaak de duurdere E-bikes) wordt de accu verwerkt in de kettingkast of in het frame weggewerkt. Deze fietsen wijken voor het oog niet veel af van de normale fiets. Een nadeel van de accu in het frame of de kettingkast zijn de hoge kosten bij een eventuele vervanging of reparatie, dit komt door de unieke vorm van de accu. 

4. Vaste of verwijderbare accu

Wanneer er geen stopcontact aanwezig is op de plek waar de E-bike gestalt wordt, dan is het verstandig om voor een model te kiezen waarvan je de accu kunt verwijderen. Hierdoor kun je de accu gewoon binnenshuis opladen, en weer terug in de elektrische fiets plaatsen wanneer deze is opgeladen.

5. Motor vermogen

Het vermogen van de motor van de E-bike bepaald hoeveel ondersteuning deze kan verzorgen. Wanneer je regelmatig bergop fiets, of onderweg veel viaducten tegenkomt, is het handig om te kiezen voor een motor met een groter vermogen. Het vermogen van een motor wordt aangegeven in Newton-meter. (Nm) Hoe meer Newton-meter, deste krachtiger zal de motor zijn. Een krachtige motor zorgt er wel voor dat er een grotere belasting van de accu plaatsvind. Over het algemeen geldt, hoe zwaarder de motor, hoe korter de accu energie kan leveren om je elektrische fiets te ondersteunen.

6. Motorpositie

De positie van de motor op de elektrische fietsis erg belangrijk, maar is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur en prijs. De positie van de motor bepaald vaak ook de mogelijkheden wat betreft het versnellingssysteem. Op dit moment zijn er E-bikes te verkrijgen met motoren op de volgende posities.

Voorwiel
Wanneer de motor in het voorwiel verwerkt zit kun je dit herkennen door de dikke vooras van de fiets. Met de motor op deze positie zal het voelen alsof je vooruit getrokken wordt. Dit is even wennen, maar wordt door velen als prettig ervaren. Wanneer de accu zich daarbij ook op de bagagedrager bevindt zorgt dit voor een ideale gewichtsverdeling.

Bekijk alle E-bikes met voorwielmotor

Achterwiel
Wanneer de motor in het achterwiel gemonteerd is, is er geen ruimte meer voor een naafversnelling. Logisch gevolg is dat de fiets is uitgerust met een derailleurversnelling. Dit oog wat sportiever en fietst wat lichter dan een E-bike met naafversnelling. Wel zul je de derailleur moeten onderhouden door het systeem regelmatig schoon te maken zoals dat bij elke fiets met een dergelijk versnellingssysteem moet gebeuren. Een elektrische fiets met de motor in het achterwiel is bij uitstek geschikt voor langere toertochten.

Bekijk alle E-bikes met achterwielmotor

Middenmotor
Hierbij wordt de motor verwerkt in de trapas. Een E-bike met motor in de trapas zorgt voor een heel natuurlijk gevoel. De aandrijving is direct waardoor je hierbij het minste verschil zult merken in vergelijking met een gewone fiets. Wel is het zo dat elektrische fietsen met een motor in de trapas wat meer geluid maken dan wanneer de motor verwerkt is in de voor- of achternaaf.

Van deze verschillende mogelijkheden is de middenmotor het populairst. Wanneer u een elektrische fiets met middenmotor hebt is de motor op de trapas bevestigd. Dit zorgt er onder andere voor dat het zwaartepunt laag en midden ligt. Matrabike heeft vele typen elektrische fietsten met een middenmotor. 

Bekijk alle E-bikes met middenmotor

7. Gewicht van de E-bike

Een E-bike is, door de accu en motor, zwaarder dan een normale fiets. Dit is tijdens het fietsen geen probleem. Wel kan het een probleem zijn wanneer je de fiets naar binnen moet maneuvreren en hierbij regelmatig de elektrische fiets aan de bagagedrager optilt om scherpere manoeuvres te kunnen maken. Denk hierbij aan een schuur of een smal gangetje of galerij. Wil je de fiets op de auto vervoeren, dan dien je vaak een aangepaste fietsdrager aan te schaffen. We gaan hier nu niet heel diep op in, maar het heeft te maken met de kogeldruk van de trekhaak en de traditionele fietsdragers. Er zijn vele varianten te verkrijgen waarmee het vervoeren van elektrische fietsen wel mogelijk is. Laat jezelf hierover goed informeren door een expert. Het gewicht van een elektrische fiets kan nogal verschillen tussen de verschillende modellen. Wil je de fiets achterop je auto vervoeren, dan is het gewicht zeker een factor om mee te nemen in je aankoopbeslissing.

8. Prijs

Elektrische fietsen zijn er in vele verschillende prijscategorieën. Bij Matrabike geloven we dat een goede elektrische fiets niet duur hoeft te zijn. Laat jezelf dus niet zozeer leiden door de prijs. Bepaal je budget en zoek dan ook enkel in je eigen prijscategorie. Het heeft geen zin om jezelf lekker te maken met het nieuwste van het nieuwste wanneer je budget daarvoor niet toereikend is. Een van onze nieuwste merken is Vogue, zij hebben een ruim assortiment elektrische fietsen met zeer scherpe prijs/kwaliteit verhouding! 

9. Maak een proefrit

Smaken verschillen en iedereen is uniek. Maak daarom een proefrit wanneer je zeker wil zijn van je aankoop. Online je aankoop doen kan heel goed wanneer je weet wat je wil hebben. Bij Matrabike kun je in ieder filiaal een proefrit maken om te bepalen welke E-bike het beste bij jou past. Je bent van harte welkom!

Bekijk onze elektrische fietsen

Klantenservice 03-8880990 Ma t/m Vr 9:00 - 17:00, Za 10:00-16:00 klantenservice@matrabike.nl
Zoeken

Vul een productnaam, merk of eigenschap in.

Winkelwagen

U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
Kunnen wij u helpen?

0416-342012