Alle fietsen gratis bezorgd
Winkels in Nederland en Belgie
Klanten geven ons een 8
0
Elektrische Fietsen Sportieve fietsen Stadsfietsen Accessoires Winkels Service
Terug Fongers E-bikes Elektrische damesfietsen Elektrische herenfietsen Elektrische moederfietsen Elektrische mountainbikes Elektrische transportfietsen Elektrische plooifietsen Elektrische fatbikes Elektrische bakfietsen Ananda
Terug > Alle sportieve fietsen Mountainbikes Racefietsen Gravelbikes Kindermountainbikes 4 t/m 8 versnellingen
Terug > Alle stadsfietsen Damesfietsen Herenfietsen Transportfietsen Kinderfietsen Fongers Romet Stokvis
Terug Fietstassen Fietsmanden/kratten Fietsstoeltjes / Kinderzitjes Smartphonehouders Kilometertellers Spatborden Bakfietskussens (Bak)fietshoezen Fietssloten Fietshelmen Fietsverlichting Fietsstandaarden Fietspedalen Fietszadels Voordragers Bar-ends Acculaders Displays Accu's Motoren Fongers boek
Terug Nederland Matrabike Waalwijk Hoofdkantoor en Experience center België Matrabike Reet Matrabike Sint Martens Latem
Terug Framemaat berekenen Veelgestelde vragen Reparatiestatus Bestelprocedure Betaalmogelijkheden Bezorging Afmontage Retourprocedure Over ons Contact Cadeaubonnen Blog Fietsenwiki Callant fietsverzekering Fietsplan Garantie Gebruiksaanwijzing E-bike Klacht aanmelden
De Regenboogtrui

De Regenboogtrui   

De regenboogtrui is de trui voor de wereldkampioen wielrennen. Maar deze trui betekent niet voor iedere winnaar succes. Na het winnen van zo’n belangrijke titel volgt veel media aandacht, roem en faam. Maar hierna volgt niet voor iedere winnaar een erg succesvolle carrière. Welke wereldkampioenen maakten er wel een succes van en welke niet?

 

De winnaars van de regenboogtrui van de afgelopen jaren:

1999: Oscar Freire - Spanje
2000: Romans Vainsteins - Letland
2001: Oscar Freire - Spanje
2002: Mario Cipollini - Italië
2003: Igor Astarloa - Spanje
2004: Oscar Freire - Spanje
2005: Tom Boonen - België
2006: Paolo Bettini - Italië
2007: Paolo Bettini - Italië
2008: Alessandro Ballan - Italië
2009: Cadel Evans - Australië
2010: Thor Hushovd - Noorwegen
2011: Mark Cavendish - Verenigd Koninkrijk
2012: Philip Gilbert, België
2013: Rui Costa, Portugal

 

Oscar Freire: 19999, 2001 en 2004

Oscar Freire werd prof in 1998. In 1999 won, de toen nog vrij onbekende, Oscar Freire de wereldtitel in Verona. Daarna vreest Oscar voor zijn carrière vanwege rugproblemen. Maar gelukkig herstelde hij en won in 2001 en 2004 nogmaals de wereldtitel. in 2010 werd aan hem de Gele Wimpel uitgereikt na xijn overwinning in Parijs-Tours waar hij het record verbeterde. Op het wereldkampioenschap in Valkenburg van 2012 beëindigde Oscar Freire zijn wielercarrière.

 

Romans Vainsteins: 2000

De Let Romans Vainsteins moest na het Wereldkampioenschap geopereerd worden aan zijn zitvlak en balzak, en zag zijn seizoen na het winnen van de regenboogtrui grotendeels in het water vallen. Hierna hebben we nooit meer de Vainsteins van het Wereldkampioenschap van 2000 terug gezien. Toen hij aan het eind van het seizoen 2004 geen ploeg meer kon vinden, zette hij noodgedwongen een punt achter zijn loopbaan.

 

Igor Astarloa: 2003

Astarloa werd prof in 1999 en reed voornamelijk in Italiaanse dienst. Hij won in 2003 in het Canadese Hamilton het Wereldkampioenschat. In 2004 won hij slechts enkele kleinere wedstrijden. Na zijn wereldtitel had Astarloa last van de 'vloek van de regenboogtrui' en won hij nog slechts kleinere wedstrijden. In 2005 ging hij bij het kleinere Team Barloworld rijden en een jaar later, in 2006, won Astarloa de Italiaanse semi-klassieker Milaan-Turijn. In 2007 en 2008 kwam Astarloa uit voor Team Milram, waar hij in mei 2008 ontslagen werd nadat er abnormale bloedwaarden werden geconstateerd. Anno 2009 kwam Astarloa uit voor het Italiaanse Amica Chips-Knauf. In januari 2010 staakte Astarloa de zoektocht naar een nieuwe profploeg en zette daarmee een punt achter zijn professionele carrière.

 

Tom Boonen: 2005

Tom Boonen was in 2005 de eerste wielrenner ooit die in één jaar zowel de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix als het wereldkampioenschap won. In 2006 won hij weer de Ronde van Vlaanderen. Ook droeg hij enkele dagen de gele trui in de Tour de France en een rit in de Eneco Tour. Zijn WK-jaar was dus wel geslaagd. In de afgelopen jaren heeft Tom nog verschillende successen gekend, en zijn carrière is nog niet ten einde.

 

Paolo Bettini: 2006 en 2007

Hij is profwielrenner geworden in 1997 en beëindigde zijn carrière na het seizoen 2008. Hij was een renner die explosiviteit, koersdoorzicht en verbetenheid combineerde. Als je twee keer op rij wereldkampioen wordt zou je haast denken dat het wel succes heeft opgeleverd. Niet voor Paolo Bettini. Een week nadat hij in 2006 wereldkampioen werd in Salzburg verloor hij zijn broer bij een auto-ongeluk. Een kleine twee weken later won hij de Ronde van Lombardije die hij opdroeg aan zijn broer. In 2007 won hij weer het wereldkampioenschap. Daarna werd het al snel minder met de carrière van Paolo, hij won weinig wedstrijden en beëindigde in 2008 zijn loopbaan.

 

Alessandro Ballan: 2008

Ballan is bekend vanwege zijn grote hoeveelheid aan koersdagen. Daarnaast is Ballan in de koersen die hij start, vaak voorin te vinden. Één van zijn grootste specialiteiten is het rijden op de kasseien, maar hij is ook een bekend hardrijder en klassiekerrenner. In 2008 won Alessandro Ballan het Wereldkampioenschap maar was zeker niet succesvol het jaar in de regenboogtrui. Na een lange winter met plichtplegingen, feestjes en dergelijke kreeg hij een virus. Pas twee jaar later kwam zijn vorm weer enigszins op peil. In april 2010 werd bekend dat hij in 2007 en 2008, de jaren waarin hij zijn grootste successen behaalde, betrokken was bij een dopingzaak met 34 andere Italiaanse renners. Vanwege deze zaak werd hij de door zijn ploeg tijdelijk op non-actief gesteld. In april 2011 werd bekend dat Ballan wordt aangeklaagd voor het gebruik van bloeddoping. Zijn ploeg heeft hem voor zolang het onderzoek naar hem duurt op non-actief gezet. Door het uitblijven van een reactie hierop door de anti-dopingagentschappen mocht Ballan vanaf juni weer koersen van de ploegleiding. Eind december 2012 komt hij tijdens een trainingskamp in de buurt van de Spaanse stad Alicante hard ten val. Hij brak niet alleen een rib en zijn linkerdijbeen op twee plaatsen, maar liep ook een geperforeerde long op en zijn milt moest worden verwijderd. Begin 2014 werd hij voor twee jaar geschorst voor zijn betrokkenheid in een dopingzaak.

 

Cadel Evans: 2009

Cadel Evans begon zijn carrière als mountainbiker en maakte in 2001 de overstap naar het wielrennen. in 2009 won hij het Wereldkampioenschap op de weg. Voor Cadel was de regenboogtrui een zegen. Niet dat hij in de regenboogtrui zoveel wedstrijden won, maar juist het winnen van het wereldkampioenschap, en de manier waarop, veranderde zijn manier van koersen. Sinds het Wereldkampioenschap van 2009 heeft hij vaak aanvallender gekoerst en ook gewonnen. Later in zijn carrière, in 2011, won hij zelfs de Tour de France.

 

Thor Hushovd: 2010

Thor Hushovd starte zijn prof carrière 2000. In 2001 begon hij zijn seizoen goed met 3 ritten en de eindoverwinningen in de Ronde van Normandië. En in de Ronde van Zweden won hij 2 etappes, ook won hij het eindklassement. Eind juni begon hij aan zijn eerste grote ronde: de Ronde van Frankrijk, in de 5de etappe won hij de ploegentijdrit. Na in de jaren door vele wedstrijden te hebben gewonnen won Thor in 2010 het Wereldkampioenschap. Thor maakte er absoluut een succes van. Hij won zelfs twee touretappes, waarvan één op zeer indrukwekkende wijze. Dat een wereldkampioen een touretappe won in de regenboogtrui gebeurde voor het laatst door Oscar Freire, negen jaar eerder.

 

Mark Cavendish: 2011

Cavendish is profwielrenner sinds 2005, na tal van overwinningen won hij in 2011 het Wereldkampioenschap. Voor Cavendish was de regenboogtrui geen vloek. Hij won weliswaar minder in de regenboogtrui dan het jaar ervoor, maar dat had ook andere redenen. De overstap van team zorgde er ook voor dat zijn sprinttrein toch van minder grote omvang was. Zijn nieuwe team vond het leuk om met Mark sprints te winnen, maar de focus van het team lag toch meer op het rondewerk. Daarom moest Mark het met minder helpers doen in een kleiner treintje. Desondanks wist hij nog veel overwinningen binnen te halen, waaronder drie etappes in de Tour de France, drie etappes in de Ronde van Groot-Brittanië en de semi-klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne.

 

Philip Gilbert: 2012

Philip Gilbert brak door in 2008, hij won verschillende wedstrijden en beleeft in 2011 een topjaar. 2012 wordt voor hem een minder jaar, met 'slechts' twee etappeoverwinningen in de Ronde van Spanje. Gilbert rijdt deze Ronde van Spanje als voorbereiding op het WK in Valkenburg. Hier ligt de finish 500 meter verder dan de finish van de Amstel Gold Race die Gilbert in 2010 en 2011 wist te winnen. Hij is dan ook topfavoriet en maakt de verwachtingen waar. Hij wordt wereldkampioen in Valkenburg. In de regenboogtrui weet Gilbert vervolgens niet te winnen. Zijn favoriete wedstrijden wint hij in de vele gevallen net niet. Een tweede plaatst in de Brabantse Pijl is het hoogst haalbare. Gilbert rijdt vervolgens de Tour de France, maar weet daar niet te schitteren. Gilbert heeft dus weinig plezier heeft beleefd aan de regenboogtrui.

 

Rui Costa: 2013

Rui Costa begon zijn carrière in 2011. Hij won een etappe in de Ronde van Frankrijk en de Grote Prijs van Montréal. In 2012 pakte Costa de overwinning in de Ronde van Zwitserland. Rui Costa behaald in 2013 zijn regenboogtrui voor Portugal. Hij rijdt dan nog voor de ploeg van Team Movistar. Aan het einde van het seizoen vertrekt hij naar Lampre-Merida. Eerder in 2013 heeft hij voor de tweede opeenvolgende keer de Ronde van Zwitserland gewonnen. Een echte onbekende is Costa dus niet. In 2014 kan hij in de koersen die hem zouden moeten liggen nog niet overtuigen. 

 

Minder geluk

Enkele wielrenners die in de voorgaande jaren wereldkampioen werden en vervolgens een slecht jaar kenden waren

Laurent Brochard (1997) Met zijn Festina ploeg uit de Tour gezet

Johan Museeuw (1996) Brak zijn knie-schijf in Parijs-Roubaix

Rudy Dhaenens (1990) Moest zijn carrière beëindigen met hartproblemen

Klantervaringen

Klantenservice 03-8880990 Ma t/m Vr 9:00-17:00, Za 10:00-16:00 service@matrabike.be
Zoeken

Vul een productnaam, merk of eigenschap in.

Winkelwagen

U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
Kunnen wij u helpen?

0416-342012