Alle fietsen gratis bezorgd
Winkels in Nederland en Belgie
Klanten geven ons een 8
46
Elektrische Fietsen Sportieve fietsen Stadsfietsen Accessoires Winkels Service
Terug Fongers E-bikes Elektrische damesfietsen Elektrische herenfietsen Elektrische moederfietsen Elektrische mountainbikes Elektrische transportfietsen Elektrische plooifietsen Elektrische fatbikes Elektrische bakfietsen Ananda
Terug > Alle sportieve fietsen Mountainbikes Kindermountainbikes 4 t/m 8 versnellingen
Terug > Alle stadsfietsen Damesfietsen Herenfietsen Transportfietsen Kinderfietsen Fongers Romet Stokvis
Terug Fietstassen Fietsmanden/kratten Fietsstoeltjes / Kinderzitjes Smartphonehouders Kilometertellers Spatborden Bakfietskussens (Bak)fietshoezen Fietssloten Fietshelmen Fietsverlichting Fietsstandaarden Fietspedalen Fietszadels Voordragers Bar-ends Acculaders Displays Accu's Motoren Fongers boek
Terug Nederland Matrabike Waalwijk Hoofdkantoor en Experience center België Matrabike Reet Matrabike Sint Martens Latem
Terug Framemaat berekenen Veelgestelde vragen Reparatiestatus Bestelprocedure Betaalmogelijkheden Bezorging Afmontage Retourprocedure Over ons Contact Cadeaubonnen Blog Fietsenwiki Callant fietsverzekering Fietsplan Garantie Gebruiksaanwijzing E-bike Klacht aanmelden
Wat is de levensduur van een e-bike accu? En hoe maximaliseer je deze?

Wat is de levensduur van een e-bike accu? En hoe maximaliseer je deze?   

Fietsen zijn natuurlijk enorm duurzaam. Als u goed met uw fiets omgaat, dan zal deze al snel meer dan tien jaar meegaan. Bij elektrische fietsen zit het net wat anders. Vrijwel alle onderdelen hiervan zullen bij goed gebruik de levensduur van tien jaar ook prima halen. Enige uitzondering hierop is de levensduur van de accu. Gemiddeld genomen is de levensduur van een fietsaccu zo’n vijf jaar.

In dit artikel leggen we uit wat van invloed is op de levensduur van een e-bike accu en hoe u deze kunt maximaliseren.

Hoe lang gaat een fietsaccu mee?

Hieronder gaan we kort in op de gemiddelde levensduur van de fiets batterij en de accu typen waarvan onze elektrische fietsen zijn voorzien. Verderop leggen we u uit hoe u de levensduur van de accu van uw elektrische fiets kunt optimaliseren.

Diverse soorten accu’s

Zoals u wellicht weet, zijn er diverse accu technieken. Al deze accu technieken zijn ook weer bepalend voor de levensduur van uw elektrische fiets. Door de jaren heen zijn de accu’s van elektrische fietsen natuurlijk steeds beter geworden. Het meest bekende accutype van dit moment is de Lithium-Ion accu. Accu’s van dit type hebben vrijwel geen “geheugen” (meer hierover later) en kunnen gemiddeld genomen zo’n 2000 laadcycli aan.

Alle elektrische fietsen van Matrabike zijn voorzien van een Lithium-Ion accu om ervoor te zorgen dat u optimaal kunt genieten van uw nieuwe e-bike.

Vermindering van capaciteit

Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat de capaciteit van de accu door de jaren heen vermindert. Hierdoor zal na verloop van tijd inleveren op de levensduur waardoor u minder kilometers op één acculading fietsen. Ons advies is dan ook om altijd wat marge te nemen op de bij aankoop van een -. Wanneer u bijvoorbeeld fietstochten wilt maken van 50 kilometer, zorg er dan voor dat uw elektrische fiets bij aankoop een maximale actieradius heeft van 70 kilometer. Op die manier is het geen probleem als de accu na verloop van tijd enkele procenten aan capaciteit inlevert.

Hoe kunt u de levensduur van uw elektrische fiets verlengen?

Natuurlijk zijn er zelf zaken die u kunt doen om de levensduur van uw e-bike accu te verlengen. Hiermee doelen we zowel op maximaal behoud van de capaciteit alsmede het voorkomen van defecten aan uw accu.

Buiten de accu zijn er natuurlijk andere onderdelen van een elektrische fiets die na een aantal jaren defect kunnen gaan. De tips die we hieronder geven gelden vaak ook voor andere onderdelen dan de levensduur van de accu van uw elektrische fiets. Op die manier houdt u uw e-bike zo lang mogelijk in topconditie.

Ontlaad de accu niet tot hij helemaal leeg is om een diepteontlading te voorkomen

Zorg ervoor dat u de accu bij voorkeur niet volledig leeg rijdt. Wanneer dit toevallig een keer gebeurt, is dit over het algemeen niet zo erg, maar wanneer dit te vaak gebeurt bestaat de kans dat de accu in een diepteontlading terecht komt. De cellen zijn daarbij zover ontladen dat het vrijwel onmogelijk is deze weer op te laden. De kans is groot dat u dan aanzienlijk zult moeten inleveren op de levensduur van uw fietsaccu, of dat de accu zelfs helemaal defect gaat. 

Geen zorgen overigens; veel elektrische fietsen zijn zo ingesteld dat de ondersteuning vanzelf wordt uitgeschakeld als de accu bijvoorbeeld nog slechts één procent van zijn vermogen heeft. Op die manier voorkomt het systeem dat de accu in een diepteontlading kan komen.

Houd de cellen in beweging

Zorg ervoor dat de cellen van uw accu regelmatig in beweging zijn om de levensduur van uw elektrische fiets te verlengen. Bij accu’s van het type Lithium-Ion is het niet nodig deze volledig op te laden en daarna weer leeg te rijden. Toch adviseren we u om dit wel zo nu en dan te doen. Mocht u altijd minimaal 30% capaciteit in uw accu laten zitten dan komen de cellen die de laatste 30% bevatten nooit in beweging (ze worden niet ontladen en weer opgeladen). Dit zorgt ervoor dat deze cellen lui worden en niet meer het maximale resultaat zullen leveren. Regelmatig volledig opladen en redelijk ver leegrijden is dus wel aan te raden.

Bewaar de accu op een geschikte temperatuur  

Accu’s kunnen niet goed tegen vorst. Vooral wanneer u de fiets langere tijd niet gebruikt, raden we u aan om ervoor te zorgen dat de accu droog en op kamertemperatuur bewaard wordt. Wanneer een elektrische fiets bijvoorbeeld de gehele winter in een schuur staat die niet vorstvrij is, is de kans groot dat de levensduur van de fietsaccu na de winter defect zal zijn of veel minder zal presteren.

Laad de accu regelmatig op  

Mocht u de elektrische fiets langere tijd niet gebruiken, bijvoorbeeld in de winter, probeer de accu dan ongeveer 40% opgeladen te bewaren. Zorg er daarnaast voor dat de accu bij voorkeur maandelijks even wordt opgeladen. Op die manier blijven de cellen actief en zult u zien dat de levensduur van de fietsaccu veel minder snel afneemt. Bovendien is de kans op een diepteontlading dan niet aanwezig. Accu’s verliezen immers bij stilstand ook een deel van hun capaciteit. Mocht u een accu te lang laten liggen zonder deze te gebruiken, zal deze in een diepteontlading komen en niet of nauwelijks nog bruikbaar zijn.  

Accu defect?

Mocht u bij Matrabike uw fiets gekocht hebben en de accu gaat onverhoopt stuk voordat de rest van de fiets versleten is, dan kunnen we altijd een nieuwe accu voor u leveren. Op die manier is uw fiets nooit afgeschreven, zodra de accu het begeeft.

Een andere optie is het reviseren van uw fietsaccu. Hierbij blijft de buitenkant (het omhulsel) van de accu behouden en worden alleen de cellen van de fietsaccu vervangen. Op die manier heeft u als het ware een nieuwe accu voor een lagere prijs dan wanneer u de volledige accu zou vervangen.

Klantervaringen

Klantenservice 03-8880990 Ma t/m Vr 9:00-17:00, Za 10:00-16:00 service@matrabike.be
Zoeken

Vul een productnaam, merk of eigenschap in.

Mijn winkelwagen
Totaal
Subtotaal
€ 0,00
Totaal
€ 0,00